Muutokset lähtevät juuritasolta pienistä asioista: Työttömyys, koulutus ja syrjäytyminen



Nuorten työttömyyden ja syrjäytymisen ehkäiseminen on tärkeä asia. Tämä asia meillä helposti unohtuu arjen touhuissa ja eri elämäntilanteissa. Jos ei keksi mitään hyvää syytä niin aina voi miettiä asiaa myös itsekkäästi: kuka aikanaan maksaa minunkin eläkkeeni. 

Iltapäivälehtien mukaan osa yrittäjistä on todennut, ettei löydy osaavaan työvoimaa. Puhutaan myös hoitajapulasta. Mielestäni tekemällä oppii. Joillain aloilla jopa paremmin kuin kirjoja pänttäämällä. Asia olisi osin nopeastikin parannettavissa esim. lisäämällä nuorten oppisopimuskoulutusta. Tämän mukaan vuonna 2018 tutkinnon suoritti noin 16700 oppisopimusopiskelijaa.

Ammatillisen tutkinnon suoritti 79 600 opiskelijaa vuonna 2018. Ammatillisia perustutkintoja suoritettiin 54 500, ammattitutkintoja 17 200 ja erikoisammattitutkintoja 7 900. Tutkinnon suorittaneita oli lähes 4 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Heistä 55 prosenttia oli naisia. Lähes puolet, 47 prosenttia, suoritti tutkinnon tekniikan sekä kaupan ja hallinnon koulutusaloilta. Tutkinnon suorittaneista 21 prosenttia oli oppisopimusopiskelijoita.

Osalle yrittäjistä saattaisi olla ratkaisu oppisopimuskoulutus varsinkin, jos sen ehtoja vielä muutettaisiin yrittäjille ystävällisemmäksi. Oppisopimusjärjestelmä on sinänsä jo nyt toimiva ja sen sisällä tehtävät muutokset lienevät helppo toteuttaa. Helpointa olisi varmaan kohottaa palkkatukea myös itse oppilaalle maksettavaan palkkaan tai sen työnantajakuluihin. Kustannuksia tästä toki tulisi sen 2-3 vuotta, mutta voidaan ajatella, että sama summa säästyisi myös perinteisestä koulutuksesta. Suurin säästö tulee tulevaisuudessa siitä, että nuori ei elä tuilla ja syrjäytyminen estyy puhumattakaan siitä, että valtion bkt nousee.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijavuosikohtaiset kustannukset olivat keskimäärin 10 608 euroa. Reilu puolet eli 55,9 % kustannuksista koski opetuksen järjestämistä. Kiinteistökustannusten osuus oli 18,4 %, opiskelijaruokailukustannusten 3,6 % ja opiskelijoiden majoituskustannusten 1,5 %. Kuudesosa eli 16,7 % ammatillisesta koulutuksesta on oppisopimuskoulutusta.

Hyvä tavoite olisi kaksinkertaistaa oppisopimusopiskelijoiden määrä. Määrä on pieni, mutta muutokset lähtevät juuritasolta pienistä asioista.
Kaikille oppisopimuskoulutus ei kuitenkaan sovellu. Harva nuori on oikeasti valmis itsenäiseen oppisopimuskoulutukseen. Tärkeä asia olisikin aidosti maksuton toisen asteen koulutus.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti aurinkoista energiaa

Ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen ja pienhiukkaset

Työpaikan vapaamatkustajat ja pääneuvottelujärjestöt