Ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen ja pienhiukkaset


Ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen ja pienhiukkaset
Kovasti suunnitellaan tehtäväksi toimenpiteitä ilmastonmuutoksen estämiseksi mm. kunnianhimoisia tavoitteita hiilineutraalisuudesta. Kasvihuone kaasujen pitoisuudet, kuten hiilidioksidi pitäisi saada alas. Samalla pyritään myös laskemaan pienhiukkasten tasoa ilmassa. Aikaisemmin puhuttiin ilmansaasteista. Ilmansaasteet ovat suuri ongelma useissa miljoonakaupungeissa.

Kaupungistumisen ja tieliikenteen lisääntymisen myötä yhä useampi suomalainen altistuu merkittävässä määrin ajoneuvoliikenteen päästöille, pakokaasuille ja katupölylle. Pakokaasuhiukkasten osuus liikenteen ilmansaasteista vähenee vähitellen autotekniikan kehittyessä, mutta katupölyhiukkasten määrä lisääntyy liikennemäärien kasvaessa.

Suurin osa ulkoilman hiukkasista päätyy elimistöön sisätiloissa, koska siellä vietetään tyypillisesti suurin osa vuorokaudesta. Pienhiukkaset tunkeutuvat tehokkaasti sisätiloihin ilmastoinnin kautta sekä ikkunankarmien ja muiden rakenteiden huomaamattomista raoista.

Hiukkasten tiedetään olevan haitallisia hengityselimistölle. Erityisesti dieselpakokaasujen, pienhiukkasten riskeistä on näyttöä. Pienhiukkaset kuljettavat myös muita aineita ympäristöstä mm. toksiineja keuhkorakkuloihin ja sitä kautta aineet saattavat päätyä verenkiertoon.

Pienhiukkasilla on ilmakehän hämärtymisen vuoksi globaali ilmastoa viilentävä nettovaikutus, joten ne hidastavat ilmaston lämpenemistä. Pienhiukkaset ovat tähän saakka toimineet lämpenevän ilmaston ”jarrumiehinä”, mutta jarruttavan vaikutuksen voimakkuutta ei tunneta hyvin. Sen arvioidaan olevan kuitenkin jopa noin asteen verran. https://atmoslehti.fi/teema/pienhiukkaset-vaikuttavat-seka-terveyteen-etta-ilmastonmuutokseen/

Etelä-Suomessa ei ole nyt talvea. Nastarenkaat on yksi pienhiukkastasoa kohottava tekijä. Ehkä tänne pitäisi määrätä autoille nastavero. Ei kun hetkinen, miten se nyt menikään, sehän taas nostattaisi lämpötilaa.

En oikein tiedä, mitä tästä pitäisi enää ajatella. Tee miten vain, aina kuitenkin joltain kantilta väärin tehty. Jos minun pitää valita, niin valitsen mielummin ilmaston lämpenemisen kuin hengitän pienhiukkasia. Pienhiukkasien terveysvaikutuksista on kuitenkin jotain tutkimustuloksia. Ilmaston lämpeneminen ei myöskään tunnu täällä kylmässä pohjolassa kovin pahalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti aurinkoista energiaa

Työpaikan vapaamatkustajat ja pääneuvottelujärjestöt