Ennätyslämmin lokakuun näkyy energiakulutuksessa

Lokakuun energialuvut ovat edelleen hyviä, vaikka aurinkotuntien määrä on laskenut. Lokakuussa auringosta saatiin energiaa 28% elokuun vastaavasta.

Kustannussäästö oli 63% edelliseen vuoteen nähden. Säästöön on useita syitä:

-ennätyslämmin lokakuu, keskilämpö +9,1C (ed.vuosi +6,0C)

-Pörssisähköön siirtyminen syyskuussa vaikuttaa; lokakuun keskihinta ostosähkölle oli 3,84 c/kWh (sis alv), myynti 4,33 c/kWh. Tämä vaatii hieman hinnan ja kulutuksen/tuoton reaaliaikaista seuraamista ja näiden myötä kulutustottumuksen muutosta.

-Lämmityskausi alkoi lokakuussa. VILP:n tuottaa lämmityksen ja käyttöveden. Puun polttoa on myös lisätty iltojen viiletessä.





Päivitys 20.10.2020
Periaatekuva VILP:n asennuksesta vanhan järjestelmän rinnalle

Tässä järjestelmässä on kytketty rinnalle myös puukattila. 
Kesäaikaan VILPn energiantarve saadaan aurinkovoimalasta.






Lämmityskausi: Lämmöntuotoksi asetetaan +50C-+55 C. Kattilan vastukset kytketään pois päältä. Lämpöpumpun vedenlämpötila on joko kiinteällä tai ulkoilman mukaan vaihtuvalla asetuksella. +55 C  menovesikäyrä riittänee -10C--15 C ulkolämpötilassa lämpöasetuksista riippuen. 

Kattilan vastukset kytketään tarvittaessa päälle kovemmilla pakkasilla, jos lämpöpumppun teho ei ole riittävä.  Kattilan termostaatti tulee tällöin säätää lämpöpumpun asetuslämpötilaa matalammaksi.

Kesäkäyttö:

Lämmöntuotoksi asetetaan +50C. Aikaohjaus päiväkäytölle/aurinkoenergian hyödyntäminen tai edullisemmalle yötaksalle.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 Energiaremontin jälkeisten ensimmäisten kuukausien tulokset lupaavia

Kiinteistömme vuosikulutus oli vakiintunut reilu 50.000 kWh tasoon. Sähköön menee euro jos toinenkin, vaikka sähkön hinta on kohtuullisen edullinen Suomessa. 




Teetätimme kesän aikana remontin liittyen talotekniikkaan. Pääpiirteittäin homma sisälsi aurinkopaneelit, VILP[i] ja pari ILP[ii]:ä. Varsinaisesti tällaista kokoonpanokokonaisuutta vanhaan taloon ei toimita kukaan. Kaikki piti tilata erikseen, joka tuo tähän omat haasteensa. Ja onhan tuossa jotain omaa työtäkin. 

En ota tätä nyt ilmastokysymyksenä, koska tässä minua ohjaa ihan puhtaasti eurot. Toki maailma nyt pelastuu ja teen osani ilmastotalkoissa. Joku voisi väittää tätä myös harrastukseksi ja harrastuksethan tunnetusti maksavat.




Energiatehokkuusluokka on nyt remontin jälkeen B, joka täyttää uuden rakennuksen vaatimustason. Se on ihan hyvä saavutus 1982 valmistuneelle talolle.

Lämmitysjärjestelmä: Alkuperäiset vesikiertoiset patterit, 3000l varaajalla, johon kytketty VILP ja siihen puukattila rinnalle. Varalla myös alkuperäiset sähkövastukset varaajassa. Lisäksi 2x ILP, varaava takka ja 11,6 Kwp aurinkopaneelijärjestelmä. 

Kuvassa: VILP:n sisäyksikkö, invertterit sähköntuotantoon ja puukattila yhdistettynä varaajaan.

Kuvassa: VILP:n ulkoyksikkö

 Syksyn kulutusluvut ovat lupaavia, kun tavoitteena on puolittaa energiakulut vuoden 2019 tasosta. Taulukossa on siis toteutuneita kulutuksia ja euroja. Vaikka valoisa aika lyhenee, kuukausittaisen säästön määrä tulee kasvamaan VILP:n ansiosta. Kovilla pakkasjaksoilla VILP:n hyöty nollaantuu, mutta järjestelmään on kytketty rinnalle myös puukattila, jota voi käyttää pakkasjaksolla. Puut ovat luonnollisesti omasta takaa.



Kuva: Ostettun sähkön määrä ja säästöt verrattuna edelliseen vuoteen 


Järjestelmän käytössä on vielä paljon optimoimista ja muuttujia on monia. Vuosittainen käyttöprofiilikaan ei ole aina sama. Lämmityskaudelle VILP on nyt säädetty pitämään varaajan vesi +52 C0. Ajastuksia pitää myös miettiä. 

Tuotetusta sähköstä olemme toistaiseksi itse pystyneet hyödyntämään 52%. Maksoimme syyskuussa sähköstä keskimäärin 3,97 snt/kWh ja saimme vastaavasti myynnistä 3,98 snt/kWh, kun huomioidaan välittäjän marginaalit (Nord Pool Spot pörssisähkö). Sähkön siirto ja verot tulevat luonnollisesti ostosähkön osalle lisäksi. Sähköauton lataamistakaan ei ole nyt pystynyt hyödyntämään täysin, koska ajoa ei vaan nyt ole niin paljoa koronasta johtuen.

Aran avustuspäätöksestä ei ole kuulunut vielä mitään. Käsittelyssä on kuulemma ruuhkaa.

Kaikista muuttujista huolimatta tulokset ovat lupaavia. Lasken tälle hankkeelle takaisinmaksuajan myöhemmin pidemmän seurantajakson perusteella.

 



[i] Vesi-Ilma- lämpöpumppu

 

[ii] Ilmalämpöpumppu



Example HTML page

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti aurinkoista energiaa

Ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen ja pienhiukkaset

Työpaikan vapaamatkustajat ja pääneuvottelujärjestöt