Voimalan käynnistys


Aurinkovoimalamme on ollut nyt käytössä kaksi viikkoa. Tämä aurinkovoimala osa energiaremonttiamme, joka on vielä hankkeena kesken. Hankkeelle on haettu ARA:n avustusta 6000€.



Ensimmäiset tilastot ovat luettavissa kahdelta viikolta. Oheiset tulokset on laskettu ajanjaksolle 3.7.-17.7.2020. Vertailujakso on tästä kaksi edellistä viikkoa. Kokovuoden arvioita ei kannata vielä tarkemmin laatia, koska kaikki paneelit eivät ole vielä kytketty, kulutustottumukset vaativat säätöä ja pörssisähköön siirrytään 4.9. Myyntiin menneestä sähköstä ei ole vielä tilastoa. Hyvitys myydystä sähköstä tapahtuu kuukausilaskutuksen yhteydessä pörssisähkön tuntihintojen perusteella.



32 kpl 290 kWp paneelia tuotannossa. Nimellisteho 9,3 kWp






Sähkön käyttö on ollut normaalia. Ilmalämpöpumppulla on viilennetty helteiden aikana.  Aikaisempi vesivaraajan yökäyttö on vaihdettu päiväkäyttöön, jotta sähkönmyynti jäisi mahdollisimman pieneksi. Samoin auton lataaminen tehdään nyt päivisin. Tesla Model S 75D mallin akun kapasiteetti on noin 72,5 kWh, joten teoriassa pystyisin hyödyntämään koko päivätuotannon auton akustoon.


Ostettu sähkö
Ostetun sähkön määrä on laskenut 62% vertailujaksolla! Suunta ja suuruusluokka on oikea.

Kokonaiskulutus oli 516,69 kWh. Edellinen jakso 1347,04 kWh. Laskua siis 62%. Kulutuksen lasku on ollut suunnitellun mukainen.


Tuoton päivävaihtelut
Tuotto vaihtelee päivittäin. Ajanjakson huonoin tuotto oli 11.7., jolloin satoi koko päivän. Voimala käynnistyy hajavalosta jo noin klo 4 ja sammuu noin klo 23 (heinäkuu). 

Kahden viikon tuotto 614,07kWh
Max. tuotto 56,7 kWh/päivä
min tuotto 16,5 kWh/päivä
tuotto ka. 40,9 kWh/päivä
Onko tuotto riittävä taloudellisesti ajatellen? Takaisinmaksuaikaa voin arvioida tarkemmin, kun koko energiaremontin vaiheet ovat tuotannossa.

Sateinen päivä
Sateisena päivänä tuotto on alle kolmannes pilvettömästä päivästä. Paneelit tuottavat kylmässä paremmin kuin kuumassa. Pilvien raosta paiste on antanut hetkellisesti yli 10kW tehot.



Aurinkoinen päivä


Kuvaajan muodosta voi päätellä että paneelit on suunnattu etelään. Itä- ja länsipuolella on jonkin verran puustoa, joka rajaa tuottoa aamuisin ja iltaisin (käyrän jyrkkyys). 


8 kpl länteen suunnattua paneelia odottaa vielä kytkentää. Tällä tuotetaan sähköä erityisesti illalle ja iltapäivälle.











Kulutustottumuksia pitää vielä hioa enemmän päiväkäyttö voittoisemmaksi. Osin sen voi hoitaa ajastuksilla. Puustoa tullaan myös karsimaan lisää varjostuksien estämiseksi.

Päivittäinen sähkönkäyttö tuntitasolla
Sähkönkäyttöä voi seurata tuntitasolla. Yökuormassa näkyy ILP:n käyttö viilennykseen. 


Paneelit: Suomen energia-apu: Scanoffice 290 kWp monikide
Asennus: Paneelipojat





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti aurinkoista energiaa

Ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen ja pienhiukkaset

Työpaikan vapaamatkustajat ja pääneuvottelujärjestöt