Kohti aurinkoista energiaa


KOHTI AURINKOISTA ENERGIAA
Pidemmän aikaa olen miettinyt aurinkoenergian hyödyntämistä kotioloissa. Aurinkopaneelien hankintaahan perustellaan eri syillä, taloudellisuus, ympäristönäkökulmat ja harrastelu. Taloudellisuuteen liittyen en ole aikaisemmin saanut laskelmissa järkeviä takaisinmaksuaikoja. Nyt on taas aika laskea mahdollisen investoinnin kannattavuutta, kun ARA:n myöntää henkilöasiakkaille energia-avusta. Tuen suuruus on max. 4000€ tai 6000€ tietyin ehdoin.
Ympäristönäkökulmat on pitkällä aikataululla selvät ja harrasteluhan on aina hauskaa.


Lisätietoja: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Energiaavustus
Ja miltäs laskelmat sitten näyttävätkään.

Hanke kannattaa aloittaa lukemalla ARA:n ohjeet ja sen jälkeen palkata joku pätevöitynyt tekemään energiaselvitys ja E-luku laskelmat. Palkkasin siihen konsultin.

Yksinkertaiset toimenpiteet energiaremonttiin
Tarkoitus ei ollut alkaa teettämään isoja remontteja, ei siis mitään lisälämmöneristyksiä tai toimivien järjestelmien uusimisia. Toimenpiteiksi valitsin 

Ilmavesilämpöpumppun, 2 x ilmalämpöpumppu ja katolle aurinkopanelijärjestelmä 40 panelilla.



  • Talon lähtötilanteen E-luku oli 277. Toimenpiteiden jälkeen tavoiteltu E-luku on 105.≤ 0,56 x 277 = 155,12 ->156. Koska 105 ≤ 156 täyttää avustuksen myöntämisenkohdan 1.) vaatimuksen., riittää 4000 € avustuksen saamiseen.
  • Koska 105≤108, täyttää avustuksen myöntämisen Kohdan 2.) vaatimuksen rittää toimenpiteet 6000€:n tukeen.

Näinhän siinä käy taas, kun yrittää todistaa itselle jotain Excelillä. Päätin aloittaa hankkeen seuraavasti:

Hankkeen takaisinmaksuaika vai sijoitetun pääomantuotto
En halua laskea hankkeen sijoitetun pääoman tuottoa, koska en tiedä laitteiden todellista poistoaikaa. Lasken asian yksinkertaisesti ilman korkoa ja kiinteällä sähkön hinnalla. Ja jos järjestelmät toimivat vielä takaisinmaksuajan jälkeen, investoinnista alkaa tulla voittoa. Sähkön hinnan mahdollista nousua en ole myöskään huomioinut. 

Koko investoinnin takaisinmaksu on vajaa 6 vuotta, kun huomioidaan energia-avustus. Jos pätevyydet riittävät ja tekee itse työn TMA on viisi vuotta.

Kiinteistön sähkön käyttö on ollut suhteellisen iso, noin 51.000 kWh/vuosi. Takaisinmaksuaikaan vaikuttaa paljon se, kuinka paljon itse pystyy hyödyntämään omaa tuotantoa. TMA:lla on hyvä arvioida ajankohtaa, milloin investointi alkaa tuottamaan, jos se on yleensä tuottaakseen.



Alla suuntaa-antavat laskelmat. 
Laskelmissa ei ole huomioitu myytävää sähköä. Myytävän sähkön määrä pyritään saamaan mahdollisimman pieneksi omalla toiminnalla. 
Lisäksi en ole laskenut tässä ILP:lle mitään tuottoa. Se olkoon mukavuus lisä kesäpäivän helteille.

ILP
Ilmanlämpöpumpuiksi valitsin halvemmanpään malleja. Nilläkin COP on kuitenkin yli 5. Lämmityksellisesti niillä ei tule olemaan isoa roolia, mutta niiden käyttö tulee olemaan viilennys kesällä aurinkopaneleiden teholla. ILP:llä on tietenkin pieni rooli myös ilmanpuhdistuksessa.

Aurinkopanelit
Aurinkopanelijärjestelmä PV: pinta-ala 66,464 m2, hyötysuhde 17,45%, tuotoksi saatu 10467 kWh, laskelman mukaan myyntiin menisi 5883 kWh. Tätä myyntiin menevää sähköä yritän pienentää lisäämällä päiväkäyttöä varaajalla ja lisäksi tietenkin auton lataukset. 

VILP

Ilmavesilämpöpumppu 12 kW vesi-ilpo  asennetaan nykyisen 3000l sähkökattilan rinnalle oheisen periaatteen mukaisesti. Tällä järjestelmällä tulee olemaan suuri rooli säästöissä.

Vaihtoehtoisena olisi ollut vanhan järjestelmän purku ja uuden pienemmän hankinta. Päätin että toimivaa järjestelmään ei pureta. Purkukustannukset olisivat olleet 1700€.

Muut
Tässä yhteydessä tulen uusimaan myös talon termostaattiventtiilit. Tällä on vaikutusta asumismukavuuteen tasaisemman lämpötilahallinnan kautta.


Hanke etenee
Vertailun vuoksi, Tesla Model S kulutus on 0,193 W/km. Vuosittaisella aurinkopanelien tuotolla ajaisi yli 60.000km/vuosi (11748 kW/0,193kW/km=60.870 km). Täysin päästöttömästi ja, jos ei ihan ilmaiseksi niin ainakin edullisesti.

Hanke etenee nyt kevään aikana. Tässä jutussa esitetyt tuottolaskelmat ovat teoreettisia ja perustuvat laadittuun energiaselvitykseen. Kustannukset ovat tarjouksiin perustuvia. Toteutuneet luvut selviävät vuosien saatossa. Tilailen nyt tarvikkeita ja odottelen Aran päätöstä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen ja pienhiukkaset

Työpaikan vapaamatkustajat ja pääneuvottelujärjestöt