Sähköautojen elinkaaripäästöistä

Sähköautot jakavat mielipiteet. Sähköautojen elinkaaripäästöistä on julkisuudessa ollut paljon kirjoittelua. MIT yliopiston laatimassa laskurissa voi valita autonmallin ja verrata päästöjä ja kustannuksia asetuksia muuttamalla. Täyssähköautot ovat tämän mukaan selkeästi vähäpäästöisempia elinkaaren aikana. Kokonaiskustannuksetkin alkavat olla alhaiset vaikka hankintahinta onkin vielä perinteistä polttomoottoriautoa enemmän. Omaan profiiliin laitoin vuotuiseksi ajomääräksi 20000 miles.

Millä tuotamme sähkömme?  Uusiutuvilla energialähteillä tuotetusta sähköstä tuotettiin vesivoimalla 42 %, tuulivoimalla 19 % ja melkein koko loppuosa puuperäisillä polttoaineilla. Ydinvoimalla tuotettiin 32 prosenttia, fossiilisilla polttoaineilla 16 prosenttia ja turpeella viisi prosenttia sähköstä.
Riittääkö meillä sähkö vai pimeneekö valot? Sähköautoja ladataan useimmiten yöaikaan, jolloin on tarjolla ylikapasiteettia ja sähkön hinta alhainen. Vaikka kaikki Suomen kolme miljoonaa henkilö- ja pakettiautoa korvattaisiin sähköautoilla, lisääntyisi maamme sähkönkäyttö vain noin kymmenellä prosentilla. https://www.fingridlehti.fi/sahkoautot-uhka-vai-mahdollisuus/

Olkiluoto 3 aloittaneen tuotannon vuoden 2020 aikana. Se kattaa noin 15% koko maan sähkötarpeesta.


http://www.carboncounter.com/?fbclid=IwAR3hZrUVP2cFTmQpVw6Zmaxx5i9q3IuEH9bBI288y9dbDEzB5kxxsbofsTc

Suomen Ilmastopaneeli on myös julkaissut vastaavan laskurin.

https://www.ilmastopaneeli.fi/autokalkulaattori/?fbclid=IwAR3K0B89PBt8VstttzVxsSWD2zXhH9RWbgQ5aopevHGNtF45z4kmW6ClkCk

Paljon on juttua näistä CO2-päästöistä. Aika usein unohdetaan muut pienhiukkaset ja niiden terveyshaitat. Nämä pienhiukkaset keräävät myös toksiineja. Hengitysilman mukana pienhiukkaset kerääntyvät keuhkoihin ja sitä kautta suoraan verenkiertoon.

Sähköautolla ajaminen on paljon mukavampaa kuin perinteisellä autolla ajo. Se pitää vaan itse kokea. Enää en vaihda takaisin polttomoottoriautoon. Autollani on nyt ajettu 37.521 km ja kum.kulutus on 7605 kWh. Viimeisen sähkölaskun mukaan sähkön hinta on noin 10snt/kWh. Summaa pienentää lisäksi kauppakeskusten ilmaiset lataukset ja supercharger-lataukset matkoilla. Autossa ei ole huolto-ohjelmaa ja huoltoihin on mennyt tasan 0€.


Risse Koponen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti aurinkoista energiaa

Ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen ja pienhiukkaset

Suomi voi selvitä